Kalkoen
Gevulde kalkoen
1 | kalkoen van 3 à 4 kg |
50 g | boter |
200 ml | groentebouillon |
grof zeezout - versgemalen peper | |
voor de vulling: | |
de lever van de kalkoen | |
3 | kippenlevertjes |
1 el | boter |
4 | sjalotten, fijngesneden |
6 | ansjovisfilets, fijngehakt |
3 el | kappertjes |
10 | sneden oud brood |
300 ml | lauwe melk |
1 | ei |
2 | eierdooiers |
2 el | fijngesneden peterselie |
versgemalen peper - nootmuskaat | |
voor de saus: | |
200 ml | rode wijn |
MAAK DE VULLING:
Hak de kalkoen- en kippenlever zeer fijn. Verhit de boter in een pan en fruit er de sjalotten in. Voeg de lever, de ansjovis en de kappertjes toe. Bak kort even mee en laat afkoelen.
Week oud brood in lauwe melk en knijp het goed uit. Meng onder het levermengsel. Voeg de eieren, de peterselie, de peper en de nootmuskaat toe. Is de vulling te lopend, meng er dan een beetje extra paneermeel onder.
BRAAD DE KALKOEN:
Verwarm de oven voor op 220°C. Vul de buikholte van de kalkoen en naai dicht met keukengaren. Bind de poten samen.
Smelt de boter in een pan en giet de helft in de braadslee. Leg er de kalkoen op zijn rug in en overgiet met de rest van de gesmolten boter. Bak in 30 minuten goudbruin in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven tot 175°C. Giet er 200 ml groentebouillon bij en bedruip de kalkoen regelmatig. De kalkoen heeft ongeveer 3 uur nodig om te garen. Dek het laatste uur af met aluminiumfolie, zo wordt het borstvlees niet te droog.
Haal uit de oven en laat minstens 15 minuten rusten.
MAAK DE SAUS:
Zeef het braadvocht en voeg de rode wijn toe. Laat tot de helft inkoken en kruid met peper en zout.
SERVEREN:
Leg de kalkoen op een schaal, overgiet met de jus en serveer met in honing gebakken geglaceerde groentjes, zoals worteltjes, kleine raapjes, rode bietjes, … Lekker met gebakken aardappelen of dennenappelkroketjes.
TIP:
Leg enkele plakjes ontbijtspek boven op de kalkoen. Dit zorgt ervoor dat de borst niet vlug uitdroogt en sappig blijft.
Bron: https://njam.tv/recepten/gevulde-kalkoen